Το πτώμα του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ παρουσίαζε εμφανή σημάδια κακοποίησης. Ο 37χρονος Πακιστανός πέρασε, μέσα σε εννέα ημέρες από τις 13 έως τις 21 Σεπτεμβρίου, από πέντε διαφορετικά Αστυνομικά Τμήματα, προτού βρει το θάνατο στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Οι συγγενείς του Καμράν υποστηρίζουν ότι ο θάνατός του προήλθε από βασανιστήρια, ενώ η αστυνομία αρνείται τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας τον ως “ναρκομανή άστεγο χωρίς γνώσεις ελληνικών” και αποδίδοντας τον θάνατό του σε “παθολογικά αίτια”.
Η οικογένεια του θύματος έχει δηλώσει ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τεθούν στη δημοσιότητα οι συνθήκες του θανάτου του, αν και αναγνωρίζουν ότι το εγχείρημα αυτό δεν θα είναι εύκολο, καθώς το κρατητήριο του ΑΤ δεν διαθέτει κάμερες.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη 106σελιδη έκθεση της Ελληνικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο αριθμός των θυμάτων βασανιστηρίων είναι μεγαλύτερος από ότι θα περίμενε κανείς. Οι περιπτώσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί αποτελούν μόνο την “κορυφή του παγόβουνου”.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί σε πάνω από 100 περιπτώσεις από το ΕΔΔΑ για παραβιάσεις του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, που αναφέρεται σε βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση από αστυνομικούς. Η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται άμεσα, με τη δραματική συνέχεια των περιστατικών, όπως ο θάνατος του μετανάστη Μία Χαριζούλ στο ΑΤ Ομονοίας, ο οποίος βρέθηκε νεκρός λίγες ημέρες αργότερα.
Η αστυνομία, αν και προχώρησε στην αντικατάσταση του διευθυντή του ΑΤ Ομονοίας, αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι για αυτά τα περιστατικά έχουν υποστεί τις συνέπειες των πράξεών τους.
Πηγή: documentonews.gr