Φωνή Διαμαρτυρίας από τους Πυροσβέστες για την Υποστελέχωση και την Αδιαφορία της Κυβέρνησης

«Δεν πάει άλλο» δηλώνουν έντονα οι πυροσβέστες, δίνοντας φωνή στα πολλά προβλήματα της πυροσβεστικής με άρθρο τους που δημοσιεύεται αποκλειστικά στο Documento. Δέκα σωματεία από παντού στην Ελλάδα ετοιμάζουν 24ωρη απεργία την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, επισημαίνοντας την ανάγκη να μην επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα και φέρνουν στην επιφάνεια την ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την υποστελέχωση του Σώματος και τις απολύσεις των εποχικών πυροσβεστών.

Η κατάσταση είναι ανησυχητική καθώς, το 2024, η συνολική δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος φτάνει τους 17.154 με 11.296 μόνιμους πυροσβέστες, 2.323 με σύμβαση πενταετούς υποχρέωσης, 1.146 μέλη της ΕΜΟΔ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων) και 2.464 εποχικούς που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Παρά την φαινομενικά μεγάλη δύναμη, η αποτυχία των κρατικών φορέων να προγραμματίσουν ουσιαστικές προσλήψεις καθιστά αναγκαία την επίλυση της υποστελέχωσης, με την πρόσληψη νέων ανθρώπων από τους εποχικούς.

Η Πολιτεία τους χρειάζεται για αναγκαία έργα και παροχές, αλλά τους ξεχνά μόλις τελειώσει η αντιπυρική περίοδος. Οι εποχικοί πυροσβέστες θεωρούνται απαραίτητοι από την 1η Μαΐου αλλά άξαφνα απολύονται στις 31 Οκτωβρίου χωρίς καμία στήριξη για το μέλλον. Εν τω μεταξύ, υπάρχει μια ανισότιμη κατανομή ευθυνών και δικαιωμάτων μεταξύ των διαφορετικών μορφών απασχόλησης στο ΠΣ.

Η πραγματικότητα είναι, όπως αναφέρουν οι πυροσβέστες, ότι η πολιτική παρέμβαση πρέπει να είναι επίκαιρη και σωστά δομημένη για να συνάδει με τις σημερινές ανάγκες. Η ολοένα αυξανόμενη έκταση των πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια αναδεικνύει την ανάγκη για σταθερό και μόνιμο προσωπικό, το οποίο είναι εκπαιδευμένο και έτοιμο να αντιμετωπίσει τα περιστατικά όλο το χρόνο.

Επιπλέον, οι συνθήκες εργασίας είναι σφοδρές, με σωρευμένα απλήρωτα οφειλόμενα, αυξημένες ώρες εργασίας και καμία αναγνώριση του επαγγέλματος του πυροσβέστη ως επικίνδυνου. Στατιστικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι πυροσβέστες έχουν 300% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος και καρκινογόνων παθήσεων, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για σεβασμό και αναγνώριση των κινδύνων που απορρέουν από το επάγγελμα αυτό.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, είναι κρίσιμο η πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη και να ξεκινήσει διάλογο για τη βελτίωση του Πυροσβεστικού Σώματος, αντί να παραπέμπει το πρόβλημα στην επόμενη χρονιά. Η επίλυση αυτών των ζητημάτων πρέπει να γίνει άμεσα, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του πολίτη και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων στον τομέα της πυρόσβεσης.

Πηγή: documentonews.gr