Η Αγωνία για την Προστασία της Παραλίας Παχιάς Αμμου και οι Κίνδυνοι από την Αντλιοστάσιο

Η παραλία της Παχιάς Αμμου στον Σταυρό Χανίων, δίπλα στην εμβληματική παραλία Ζορμπάς, αποτελεί έναν ανεκτίμητο φυσικό θησαυρό, καθώς φιλοξενεί φωλιές χελωνών καρέτα καρέτα και κρινάκια της άμμου. Ωστόσο, η περιοχή απειλείται από την πρόταση κατασκευής αντλιοστασίου λυμάτων, μόλις 22 μέτρα από τη θάλασσα, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Οι κάτοικοι και φορείς, μέσω του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού, έχουν ήδη συλλέξει περισσότερες από 72.000 υπογραφές διαμαρτυρίας, με την αίτηση ακύρωσης του έργου να έχει φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η Μαλίκα Τζαμαριδάκη, πρόεδρος του συλλόγου, τονίζει ότι η κατασκευή του αντλιοστασίου τόσο κοντά στη θάλασσα είναι επικίνδυνη και ότι η βιωσιμότητα του έργου είναι αμφίβολη, λόγω των ανέμων και της κλιματικής αλλαγής. Η Ρούλα Καστρινάκη, επίσης, εκφράζει ανησυχίες για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτήν την προσπάθεια, προειδοποιώντας για τις σχεδιαζόμενες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή.

Η καταλληλότητα της τοποθεσίας του αντλιοστασίου και η περιβαλλοντική μελέτη έχουν γίνει αντικείμενο διαμάχης. Σύμφωνα με τον Σάκη Μαρινάκη από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η κατασκευαστική εταιρεία αποκάλυψε την ύπαρξη μπουλντόζων και κολόνων υποστήριξης στην παραλία χωρίς την απαιτούμενη εξειδικευμένη μελέτη.

Αντίθετα, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, χαρακτηρίζει μειοψηφία τους αντιδρώντες και υπογραμμίζει την ανάγκη για το έργο, περιμένοντας πως η απόφαση του ΣτΕ θα επικυρώσει την επιλογή της ΔΕΥΑΧ να προχωρήσει με το σχέδιο. Παρά την ανησυχία των πολιτών, η πρόταση συνεχίζει να προχωρά, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις στην περιοχή.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται σε διάστημα έξι έως οκτώ μηνών, καθιστώντας την κατάσταση αβέβαιη για το μέλλον της παραλίας και του οικοσυστήματός της. Η σημερινή κατάσταση αφήνει πολλά ερωτήματα σχετικά με την περιβαλλοντική διαχείριση και την προστασία του φυσικού κάλλους της Κρήτης.

Πηγή: documentonews.gr