Η ΕΔΕ που εκθέτει τον Γιάννη Καλλιάνο και οι καταγγελίες για την υγειονομική περίθαλψη του πατέρα του

Τον περασμένο Απρίλιο, ο θάνατος του πατέρα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και γνωστού μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, Δημήτρη Καλλιάνου, έγινε θέμα δημόσιας αντιπαράθεσης. Ο βουλευτής προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τη νοσηλεία του 79χρονου στο νοσοκομείο “Αττικόν” για 19 ημέρες, αναφέροντας απαράδεκτες συνθήκες και αμελή ιατρική φροντίδα.

Ο Γ. Καλλιάνος, μέσω των κοινωνικών του δικτύων και τηλεοπτικών εμφανίσεων, ανέφερε ότι ο πατέρας του είχε ανάγκη από μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) ή ΜΕΘ, αντί να βρίσκεται σε μία απλή κλίνη. Κάνοντας αναφορές στον θεράποντα ιατρό του πατέρα του, καθηγητή Ιωάννη Κακίση, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του γιατρού και άλλων ιατρών ως “αλαζονική” και “επικίνδυνη”.

Στην ΕΔΕ που διενεργήθηκε, εξετάστηκαν περισσότεροι από 70 μάρτυρες, και το αποτέλεσμα υποστήριξε τον Ι. Κακίση και την ιατρική ομάδα. Επιπλέον, οι προσωπικές καταθέσεις του Γ. Καλλιάνου κατά την ΕΔΕ αποδείχθηκαν ανακριβείς, καθώς επανέλαβε ισχυρισμούς χωρίς να υποστηρίζονται από τις μαρτυρίες άλλων ασθενών και του ιατρικού προσωπικού.

Όσον αφορά τις καταγγελίες σχετικά με απειλές προς τον Ι. Κακίση, ο βουλευτής στην κατάθεσή του παραδέχτηκε ότι προέβη σε τηλεφωνικές απειλές, δηλώνοντας ότι το έκανε “μέσα στον πόνο του”. Ωστόσο, δεν προσκόμισε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις δημόσιες δηλώσεις του για παραπλάνηση από τον γιατρό.

Σημαντικό είναι το συμπέρασμα της ΕΔΕ σχετικά με την ανάγκη εισαγωγής του ασθενή σε ΜΕΘ, το οποίο επιβεβαίωσε ότι ο πατέρας του Γ. Καλλιάνου δεν πληρούσε τα κριτήρια για εισαγωγή. Μάλιστα, ο ασθενής παρέμεινε για τρείς ώρες στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ αναμένοντας ΜΕΘ χωρίς καμία αποδοχή.

Στο πλαίσιο της έρευνας, τέθηκαν και ζητήματα σχετικά με δυνητικά φακελάκια που ελέγχθηκαν. Όμως, η σύζυγος του Δημήτρη Καλλιάνου δήλωσε ότι δεν της ζητήθηκε τίποτα και ότι όταν του άφησε χρήματα, εκείνος ανέφερε ότι “είστε μητέρα γιατρού”.

Εν κατακλείδι, η υπόθεση αποκάλυψε σοβαρές πτυχές του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και την προσωπική και δημόσια φιλοσοφία του Γ. Καλλιάνου στην πολιτική ζωή. Πηγή: documentonews.gr