Η Πλούσια Βιοποικιλότητα των Καρχαριών και Σαλαχιών στις Ελληνικές Θάλασσες

Οι ελληνικές θάλασσες φιλοξενούν μια ποικιλία χονδριχθίων, όπως καρχαρίες και σαλάχια, όπως καταγράφεται σε δεδομένα των τελευταίων 90 χρόνων που συγκέντρωσε η περιβαλλοντική οργάνωση iSea. Από τις μελέτες προκύπτει ότι έχουν εντοπιστεί 4.540 καταγραφές για 33 είδη καρχαρία και 29 είδη βάτων και σαλαχιών, καθώς και μία χίμαιρα. Οι λεπτομέρειες αυτής της μελέτης θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια (ΕΕΑ 2024), το οποίο θα διεξαχθεί από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η Ρωξάνη Ναασάν Αγά – Σπυριδοπούλου, περιβαλλοντολόγος και υπεύθυνη προγραμμάτων της iSea, θα αναλύσει τα αποτελέσματα της βιβλιογραφικής της έρευνας σχετικά με την παρουσία και κατανομή των συγκεκριμένων ειδών. Η έρευνα αυτή στήθηκε με βάση διάφορες πηγές, όπως πτυχιακές εργασίες, κοινωνικά δίκτυα, ΜΜΕ και επίσημες κυβερνητικές εκθέσεις. Σύμφωνα με την κ. Σπυριδοπούλου, ο στόχος της μελέτης είναι να δημιουργήσει τη βάση για νέα ερευνητικά προγράμματα και να μας προσφέρει καλύτερη εικόνα για την κατανομή των χονδριχθίων, μέσω ενός χάρτη καταγραφών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν το 55% των καταγραφών δεν έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ το 20% προέρχεται από την Επιστήμη των Πολιτών. Μάλιστα, από το 2010 έως το 2023 έχουν καταγραφεί πάνω από 2.500 περιπτώσεις, αποδεικνύοντας τη σημαντική αύξηση γνώσης γύρω από αυτά τα είδη, που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο ως κορυφαίοι θηρευτές.

Η ερευνήτρια της iSea έχει δημιουργήσει έναν χάρτη των καταγραφών που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο, ο οποίος δείχνει ότι οι καρχαρίες και τα σαλάχια είναι διάσπαρτα σε πολλές θαλάσσιες περιοχές. Παρά τη γνωστή παρουσία αυτών των ειδών από την εποχή του Αριστοτέλη, η συστηματική επιστημονική έρευνα σχετικά με τα χονδριχθιακά είναι σχετικά πρόσφατη — επομένως, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στη γνώση γύρω από την οικολογία και τη βιολογία αυτών των οργανισμών.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα περιορισμένος αριθμός μελετών που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη χωρική τους κατανομή, εστιάζοντας κυρίως σε βιολογικές και αλιευτικές παραμέτρους.

Πηγή: documentonews.gr