Η Στήριξη της Βιομηχανικής Γεωργίας Εξωθεί τους Μικρούς Αγρότες στην Εξαφάνιση

Νέα έκθεση της Greenpeace αναφέρει πως οι αγρότες στην ΕΕ υπόκεινται σε σημαντικές πιέσεις για να βιομηχανοποιηθούν, εφαρμόζοντας μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές προκειμένου να επιβιώσουν στο επάγγελμα τους. Σύμφωνα με την οργάνωση, αυτή η κατάσταση αποδεικνύει τη σοβαρή αδικία που επικρατεί στον αγροτικό τομέα και το χάσμα ανάμεσα στα μικρής κλίμακας αγροκτήματα, που προσπαθούν να επιβιώσουν, και στα βιομηχανικά αγροκτήματα, τα οποία επωφελούνται από τις περισσότερες δημόσιες επιδοτήσεις και τα κέρδη του κλάδου.

Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανησυχητική, καθώς η μελέτη αποκαλύπτει ότι το 31% των αγροκτημάτων έχει χαθεί, με τα μικρής κλίμακας αγροκτήματα να καταγράφουν πτώση κατά 37%. Αυτά τα αγροκτήματα, ωστόσο, παραμένουν στη βάση της ελληνικής γεωργίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 88% των συνολικών αγροκτημάτων το 2021. Εντυπωσιακή είναι η μείωση των καθαρών κερδών: μεταξύ 2007 και 2021, τα μικρά αγροκτήματα κέρδιζαν κατά μέσο όρο 29% λιγότερο.

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και τις δημόσιες επενδύσεις είναι δυσανάλογα ευνοϊκή για τα βιομηχανικά αγροκτήματα, κάτι που ενισχύει τη συγκέντρωση της οικονομικής δύναμης σε ελάχιστες οντότητες. Η Greenpeace αναφέρει ότι αυτή η συγκέντρωση έχει σοβαρές επιπτώσεις, όπως ο περιορισμένος έλεγχος στην παραγωγή τροφής, η αύξηση της ανεργίας στις αγροτικές περιοχές και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, υπογραμμίζει ότι οι τρέχουσες πολιτικές της ΕΕ οδηγούν τους μικρούς αγρότες στην εξόντωση και βασίζουν την παραγωγή τροφίμου σε ελάχιστους ισχυρούς βιομηχανικούς παίκτες, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και την υγεία μας.

Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα που θα αντιστρέψουν την τάση εξαφάνισης των μικρών αγροκτημάτων, εστιάζοντας στην υποστήριξη παραγωγών που εφαρμόζουν αγρο-οικολογικές πρακτικές. Επιπλέον, ζητά τη δημιουργία ενός βιώσιμου και δίκαιου αγροτικού μοντέλου που θα ανταγωνίζεται καλύτερα τις νέες κλιματικές προκλήσεις.

Πηγή: documentonews.gr