Κατασπατάληση Κονδυλίων και Διαφθορά στον Τομέα Κατάρτισης στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση γύρω από τα προγράμματα κατάρτισης στην Ελλάδα φαίνεται να έχει εισέλθει σε μια περίοδο αυξημένης διαπλοκής. Τα εκατομμύρια ευρώ που κατευθύνονται στο συγκεκριμένο τομέα φαίνεται να καταλήγουν, κυρίως, σε λίγους επιλεγμένους ομίλους, που σχετίζονται με τα πολιτικά κέντρα της χώρας. Η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ) έχει αναλάβει τη διαχείριση κονδυλίων ύψους 1,63 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, με σκοπό την παρακολούθηση και αξιολόγηση έργων κατάρτισης. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι διαδικασίες αυτές έχουν γίνει αντικείμενο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Παράλληλα, προκύπτει ένα ερώτημα σχετικά με την αξιολόγηση των διαγωνισμών κατάρτισης. Γιατί τα εμποροβιοτεχνικά επιμελητήρια στην Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα και Λέσβο θέτουν ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ανάθεση ενός έργου την προϋπόθεση χρήσης νοηματικής γλώσσας; Είναι προφανές ότι αυτός ο όρος έχει σχεδιαστεί ώστε να ευνοήσει συγκεκριμένες εταιρείες, αποκλείοντας άλλους δυνητικούς αναδόχους.

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο περίπλοκη από τη στιγμή που υπάρχουν εταιρείες που είναι μέλη του κύκλου των «ημετέρων» και επιλέγονται άμεσα για τις χρηματοδοτήσεις. Χαρακτηριστικά, η Eurotraining και η κυπριακή Ohmres Συμβουλευτική έχουν αποκτήσει έργα χωρίς την τήρηση των κανονισμών που θα έπρεπε να ισχύουν.

Η πραγματική φύση των προγραμμάτων κατάρτισης αναδεικνύει άλλες πτυχές της ανικανότητας ή ανηθικότητας αυτών των διαδικασιών. Πώς μπορεί κάποιος να πιστοποιηθεί ως γεωργός χωρίς πρακτική εξάσκηση; Η τηλεκατάρτιση φαίνεται να έχει αντικαταστήσει την απαραίτητη πρακτική εκπαίδευση, θέτοντας σε κίνδυνο την ουσιαστική ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, αντί να υποστηρίζονται οι πραγματικές ανάγκες της περιφέρειας και οι άνεργοι να ευνοούνται με ποιοτική κατάρτιση, τα προγράμματα αυτά γίνονται άλλο ένα εργαλείο για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων ομάδων. Το κράτος φαίνεται να έχει αποκλειστεί από τη διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης, ενώ οι διαδικασίες αυτού του τύπου ενισχύουν τη διαπλοκή και την απαξίωση του δημόσιου τομέα.

Η κατάσταση αυτή καλεί σε επαναξιολόγηση των διαδικασιών κατάρτισης και των κριτηρίων για την επιλογή αναδόχων, προκειμένου να διασφαλιστεί η πραγματική ανάπτυξη και η υποστήριξη των ανέργων στην Ελλάδα. Πηγή: documentonews.gr