Υστερα από τρία χρόνια με περιορισμένες βροχοπτώσεις (2021, 2022, 2023), ο υπουργός Ενέργειας το 2024 αναφέρεται πλέον στις διαδικασίες που απαιτούνται για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Κριτική ασκείται στο γεγονός ότι, ενώ φέτος οι συνθήκες είναι δύσκολες, τα έργα που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, παραμένουν καθυστερημένα. Η Δημόσια Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ) έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης, με προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις που, ευτυχώς, μπλόκαρε το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Μάρτιο του 2023.
Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, Ηλίας Κορλός, εκφράζει την απογοήτευση του σχετικά με τις προτάσεις που κατατίθενται από την κυβέρνηση για τη λειψυδρία που πλήττει την Ελλάδα. Έντονη είναι η ανησυχία του για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, οι οποίες συγχωνεύονται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες, καταλήγοντας έτσι σε έναν δρόμο για μελλοντική ιδιωτικοποίηση.
Η κατάσταση των προμηθευτών ύδατος σε περιοχές όπως η Σύρος, όπου η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) βρέθηκε σε οικονομική κρίση λόγω των αυξήσεων στο ρεύμα, αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ευάγγελος Χαλκιάς, τονίζει ότι η επιχείρηση ήταν υγιής και πλεονασματική πριν την αύξηση των χρεών της εξαιτίας των αυξήσεων στο ρεύμα.
Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι οι προτάσεις για αυξήσεις τιμών του νερού δεν φαίνεται να αποφέρουν τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, οι καταναλωτές έχουν τις σταθερές ανάγκες τους και δεν έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την κατανάλωση, καθώς η πλειονότητα των πολιτών χρησιμοποιεί μικρές ποσότητες νερού για τις καθημερινές τους ανάγκες.
Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ίδρυση μιας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, που θα ελέγχει τη τιμολόγηση του νερού. Ο Ηλίας Κορλός εκφράζει τις ανησυχίες του για την αντισυνταγματικότητα της αρχής αυτής, υποδεικνύοντας ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό που χρήζει προστασίας από το κράτος.
Τελικά, η υποστελέχωση των ΔΕΥΑ και η ανάγκη για σοβαρές υποδομές για τη συγκέντρωση και διαχείριση του νερού αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών. Δεν είναι μόνο οι αυξήσεις και οι συγχωνεύσεις που απασχολούν τις αρχές, αλλά η πραγματική πρόοδος και η υλοποίηση πεναγών που θα μπορέσουν να μετασχηματίσουν τη διαχείριση του νερού στην Ελλάδα.
Πηγή: documentonews.gr