Ο Θάνατος του Μοχάμεντ Ασίκ και οι Συνθήκες Κράτησής του στην Αστυνομία

«Ο αδερφός μου πήγε στο σπίτι ενός συγγενή του για βοήθεια. Έκανε τηλεφώνημα στο ΑΤ Νέας Ιωνίας και ενημερώθηκε ότι η τελευταία του καταγραφή ήταν στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Καλέσαμε εκεί και μας επιβεβαίωσαν ότι ήταν παρών». Αυτός είναι ο Ιμράν Ασίκ, ο αδερφός του 38άχρονου Πακιστανού Μοχάμεντ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός έπειτα από τρεις ημέρες κράτησης και υπήρξε θύμα ξυλοδαρμού. Η οικογένεια του θύματος έχει δημοσιοποιήσει την αγωνία τους καθώς ο Ιμράν, που αναζητούσε τον αδερφό του, απευθύνθηκε σε πολλαπλά αστυνομικά τμήματα.

Το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου, επισκέφθηκε το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα μαζί με μία φίλη του. Παρόλο που ζήτησε να μάθει για την κατάσταση του αδερφού του, του ανέφεραν ότι ο Μοχάμεντ δεν αφέθηκε ελεύθερος αλλά ότι είχε πεθάνει. Τη σορό του την είδε για πρώτη φορά στο γραφείο τελετών, όπου παρατήρησε τα πολλαπλά σημάδια κακοποίησης στο σώμα του.

Επαληθεύοντας την περίεργη του κατάσταση, έγγραφο από το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα αναφέρεται ότι ο Μοχάμεντ προσήχθη στο τμήμα στις 00:30 της 18ης Σεπτεμβρίου, μόλις μία ώρα μετά την απελευθέρωσή του από το ΑΤ Κολωνού. Οι συνθήκες της κράτησής του φαίνονται θολές και η νύχτα της 20ής Σεπτεμβρίου αποδείχθηκε μοιραία.

Λίγο μετά την κράτησή του, ζήτησε να πάει στο μπάνιο για να πλύνει τραύματα που του είχαν προκληθεί. Ωστόσο, η κατάσταση γινόταν χειρότερη. Μετά από την παρέλευση σχεδόν μίας ώρας, το ΕΚΑΒ προσήλθε για να παρέχει τις πρώτες βοήθειες, αλλά στην αναφορά του δεν διαπιστώθηκαν τραύματα που να απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Όμως, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ δήλωσε ότι ο αξιωματικός υπηρεσίας στο τμήμα αρνήθηκε τη μεταφορά του θύματος.

Η σορός του αναγνωρίστηκε έπειτα από νεκροψία που έδειξε «προηγηθείσα ξυλοκοπία» με αποτέλεσμα να παραπέμπονται τα τραύματα σε χρόνο κράτησης. Επιπλέον, οι ιατροδικαστικές εκθέσεις έδειξαν παλαιότερα τραύματα, βάζοντας σε αμφισβήτηση την επίσημη εκδοχή του θανάτου του. Ο χώρος κράτησης δεν ήταν παρακολουθούμενος από κάμερες ασφαλείας, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβησαν τα γεγονότα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η προσαγωγή του Μοχάμεντ έγινε έπειτα από αναφορά ότι παρενοχλούσε γυναίκα, ωστόσο η γυναίκα δεν επιθυμούσε να καταθέσει μήνυση. Το ότι έμεινε χωρίς οικογενειακή υποστήριξη για πέντε ημέρες είναι επίσης ανησυχητικό, καθώς δεν φάνηκε να ενδιαφέρονται για τη νομική του εκπροσώπηση.

Η οικογένεια υποστηρίζει ότι ο Μοχάμεντ διατηρούσε κανονική ζωή στην Ελλάδα, με έγγραφα παραμονής και εργασία. Ο θάνατός του στα χέρια της αστυνομίας εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις πρακτικές κράτησης και χειρισμού ανθρώπων που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση.

Πηγή: documentonews.gr