Εδώ και πέντε μήνες, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν υπερβεί τις προσδοκίες, ωστόσο η κυβέρνηση διακηρύσσει διάφορες αιτίες που αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση. Οι πρώτες δηλώσεις από τον Θόδωρο Σκυλακάκη που ανέφεραν ότι οι αυξήσεις οφείλονται στην έλλειψη ανέμου και των αιολικών πηγών, αντικαταστάθηκαν σύντομα από την επιχειρηματολογία ότι οι τιμές κοστίζουν περισσότερο το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης ζήτησης και στη συνέχεια μετατοπίστηκε η ευθύνη σε εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανατολική Ευρώπη. Παρά τις εκάστοτε επεξηγήσεις, οι σύνθετες αιτίες της κρίσης παραμένουν μη ξεκάθαρες.
Οι βιομηχανίες στην Ελλάδα, που ήδη έχουν υποφέρει από την επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους. Δώδεκα βιομηχανικές ενώσεις έκαναν δημόσια έκκληση στον πρωθυπουργό για μείωση του ενεργειακού κόστους στην παραγωγή, σημειώνοντας ότι οι επιδοτήσεις που εφαρμόζονται αφορούν κυρίως τα νοικοκυριά και όχι τις επιχειρήσεις. Μετά από δέκα λουκέτα βιομηχανιών σε τέσσερα χρόνια, οι σχέσεις των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με το κράτος φαίνεται να οδηγούν σε ανησυχία για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας.
Από το βήμα της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε τις «στρεβλώσεις» στο μοντέλο στόχου, οι οποίες συντελούν στην αύξηση των τιμών. Ωστόσο, παρέλειψε να επισημάνει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο επιβαρύνουν τις τιμές, κυρίως τις ώρες που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι διαθέσιμες. Πρότεινε, λέγοντας πως θα κινηθεί για να υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική του target model, ώστε τα έσοδα από τις υψηλές τιμές να επενδύονται σε υποδομές.
Το ενεργειακό κόστος συνεχίζει να διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ακολουθεί τα παραδείγματα άλλων κρατών, όπως η Βουλγαρία, που έχουν εφαρμόσει επιδοτήσεις για τη βιομηχανία.
Τα νοικοκυριά αναμένονται να συνεχίσουν να πληρώνουν αυξημένες τιμές για το ρεύμα, ενώ οι επιχειρήσεις μένουν χωρίς υποστήριξη. Χιλιάδες Έλληνες μένουν εκτεθειμένοι σε μια ενεργειακή κρίση που απαιτεί άμεσες και στοχευμένες λύσεις. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι παραγωγοί φαίνεται να ενεργούν ανενόχλητοι, επιβαρύνοντας καθημερινά τους καταναλωτές με υψηλές τιμές, κάτι που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και από τη ρυθμιστική αρχή.
Πηγή: documentonews.gr