Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Δημόσιο δεν υποχρεούται να καταβάλει αποζημιώσεις στις εταιρείες και στους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων για τις μειώσεις ενοικίων που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ΣτΕ, που εξέτασε 10 προσφυγές από εταιρείες εκμισθώτριες, κατέληξε ότι οι ιδιοκτήτες δεν έχουν δικαίωμα αποζημίωσης σύμφωνα με το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα.
Αναλυτικά, η απόφαση τονίζει ότι «η αξίωση κατά του Δημοσίου για αποκατάσταση της ζημίας (περιουσιακής και μη) που επικαλούνται οι εταιρείες λόγω της νομοθέτησης, δεν μπορεί να θεμελιωθεί στο άρθρο 105 του ΕισΝΑΚ». Οι εταιρείες είχαν ζητήσει να τους αναγνωριστεί ότι το Δημόσιο οφείλει να καταβάλει τις χαμένες ενοικιακές αποδοχές για το διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, καθώς οι ενοικιαστές είχαν επωφεληθεί από την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΣτΕ αρνήθηκε και τις αιτήσεις 96 ιδιοκτητών κατοικιών που υποστήριξαν τις θέσεις των εταιρειών, ζητώντας επίσης αποζημιώσεις και ηθικές αποζημιώσεις ύψους 1.000 ευρώ κατ’ άτομο. Παράλληλα, το 2021, οι εταιρείες ιδιοκτητών ακινήτων έλαβαν επιστροφή 60% των απωλειών τους από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι ιδιώτες 80% από τα μισθώματα.
Οι εταιρείες υποστήριξαν ότι οι μειώσεις αυτές ήταν αντίθετες σε πολλές συνταγματικές διατάξεις και παραβίαζαν την αρχή της ισότητας, λόγω της άνισης μεταχείρισης μεταξύ νομικών και φυσικών προσώπων. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις αποτελούν παρέμβαση στις συμβάσεις, αλλά δεν ευθύνεται το Δημόσιο για την εγγενή ζημία που προκύπτει από τη διαφοροποιημένη εκτέλεση των συμβάσεων από τους μισθωτές.
Πηγή: documentonews.gr