Δυσκολίες και περιορισμοί για τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι υποσχέσεις που του δόθηκαν απέχουν από την πραγματικότητα. Όταν τον προηγούμενο χρόνο του έγινε πρόταση να αναλάβει ξανά το υπουργείο Υγείας, είχε επιφυλάξεις λόγω των επιπλοκών που σχετίζονται με την υπόθεση Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι πληροφορίες του Documento δείχνουν ότι οι ανησυχίες του θα έπρεπε να στρέφονταν και προς άλλες κατευθύνσεις.

Από την αρχή της θητείας του, ο Αδ. Γεωργιάδης είχε εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσει σε αλλαγές στους οργανισμούς υγείας, επιδιώκοντας να επιλέξει συνεργάτες που θα του επιτρέψουν να έχει μεγαλύτερο έλεγχο. Ωστόσο, εννέα μήνες μετά, είναι περιορισμένος σε ένα πολιτικό τοπίο που δεν του επιτρέπει την ελευθερία πρωτοβουλιών. Σύμφωνα με πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου του έχει περιορίσει την ικανότητα να απομακρύνει στελέχη από σημαντικούς φορείς του τομέα.

Παρόλο που κατάφερε να απομακρύνει μόνο τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΔΙΠΥ, οι αντίξοες συνθήκες του απαγορεύουν να προχωρήσει σε πιο εκτεταμένες αλλαγές. Ενδεικτικά, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, η οποία έχει κατηγορηθεί για κακή διαχείριση, έχει παραμείνει στη θέση της παρά τις προσπάθειες των προηγούμενων υπουργών να την απομακρύνουν.

Πληροφορίες δείχνουν ότι οι εξωτερικές πιέσεις από πλευράς του κυβερνητικού επιτελείου προσπαθούν να περιορίσουν τις κινήσεις του υπουργού, ιδιαίτερα λόγω της επιτακτικής ανάγκης να τηρηθούν οι ισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ. Υπάρχει ανησυχία για τις δηλώσεις του σχετικά με την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίες προκάλεσαν λάσπη στην κυβέρνηση. Ορισμένοι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τη στάση του υπουργού.

Μετά από όλες αυτές τις περιοριστικές συνθήκες, ο Γεωργιάδης φαίνεται να εστιάζει περισσότερο στη διαχείριση παρά στη στρατηγική των μεταρρυθμίσεων. Οι ενέργειές του έχουν πλέον επικεντρωθεί στην επικοινωνιακή πολιτική, επιδιώκοντας να προβάλλει τις όποιες θετικές εξελίξεις ενώ αποφεύγει τις ανοιχτές αντιπαραθέσεις για ζητήματα που σχετίζονται με την κατάσταση του ΕΣΥ.

Τελικά, οι κυβερνητικές εξελίξεις αναδεικνύουν τα διλήμματα και τις αντιφάσεις που διατρέχουν την πολιτική του Υπουργείου Υγείας, υπογραμμίζοντας πόσο δύσκολη είναι η προσπάθεια για ουσιαστική μεταρρύθμιση στο νόμο περί υγείας. Το μέλλον του υπουργού, καθώς και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, παραμένουν αβέβαιες.

Πηγή: documentonews.gr