Ο Ευστάθιος Χιώτης έχει διακριθεί στην έρευνα και την εφαρμογή με πλούσια ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία. Είναι δρ μεταλλειολόγος μηχανικός από το ΕΜΠ και έχει υπηρετήσει ως μηχανικός Πετρελαίων στο Imperial College, καθώς και διευθυντής σε σημαντικούς τομείς όπως η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίων και το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Ερευνών Υπεδάφους. Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, έχει γίνει γνωστός ως ο αναλυτής που έχει ασκήσει την πιο ενδελεχή κριτική στη κυβερνητική πολιτική της πρόωρης απολιγνιτοποίησης στην Ελλάδα με την αιτιολογία της κλιματικής αλλαγής.
Συγκεκριμένα, ο Χιώτης έχει αναδείξει πώς το target model της Ελλάδας, συνδυαζόμενο με το ολιγοπώλιο των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών του ρεύματος εις βάρος των καταναλωτών και της βιομηχανίας. Η μετάβαση από μια δημόσια επιχείρηση που προσέφερε σταθερές τιμές στο ρεύμα σε ένα σύστημα αγοράς με διακυμάνσεις στις τιμές, έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για την πρόσβαση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην ενέργεια.
Ο μηχανισμός τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αποκτήσει χρηματιστηριακό χαρακτήρα, με τις τιμές να διαμορφώνονται καθημερινά όπως οι μετοχές σε ένα χρηματιστήριο. Αυτή η ελευθερία στις τιμές έχει οδηγήσει σε αστάθεια και πολλές φορές σε υπερβολικές αυξήσεις που δεν φαίνονται να δικαιολογούνται ουσιαστικά από το κόστος παραγωγής.
Οι επενδυτικές υποχρεώσεις στον τομέα της ενέργειας, όπως η εγκατάσταση μονάδων φυσικού αερίου και η κατασκευή ακριβών δικτύων διανομής, επιβαρύνουν άμεσα τον καταναλωτή. Επιπλέον, οι αναγκαίες επενδύσεις για την ενίσχυση του δικτύου στην Ελλάδα επιβαρύνονται με ρυθμιζόμενες χρεώσεις που συνήθως περνούν απαρατήρητες, αλλά επηρεάζουν σημαντικά τους λογαριασμούς ρεύματος των πολιτών.
Ο Χιώτης αναφέρεται επίσης στη σημαντική διασύνδεση των χωρών στην Ευρώπη και πώς αυτή έχει επηρεάσει τις τιμές ενέργειας στην Ελλάδα, αφού οι εισαγωγές δεν επαρκούν για να εξισορροπήσουν την εσωτερική αγορά, η οποία παραμένει απομονωμένη.
Καθώς οι τιμές του ρεύματος παραμένουν υψηλές, τίθεται στο προσκήνιο το ερώτημα για την αποτελεσματικότητα της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης. Παρά τις επισημάνσεις σχετικά με τα υπερκέρδη και τις στρατηγικές των παραγωγών να εκμεταλλεύονται τα νομοθετικά κενά, η αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών παραμένει αβέβαιη.
Πηγή: documentonews.gr