Η ελληνική οικονομία υπό πίεση λόγω αύξησης χρέους και ελλειμμάτων

Την περασμένη Δευτέρα, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε μέσω του Bloomberg ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, προαναγγέλλοντας την πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους 8 δισ. ευρώ και την πρόβλεψη μείωσης του δημόσιου χρέους στο 130% του ΑΕΠ έως το 2028. Ωστόσο, νέα στοιχεία υποδηλώνουν μια διαφορετική πραγματικότητα.

Η Eurostat απέστειλε οδηγία στην Ελλάδα να ενσωματώσει τους αναβαλλόμενους τόκους από τα δάνεια που ανέρχονται συνολικά σε 84 δισ. ευρώ. Αυτοί οι τόκοι φθάνουν τα 13,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2024 και 1,1 δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2032. Αν και η αποπληρωμή τους θα αρχίσει το 2033, σύμφωνα με τη Eurostat, είναι αναγκαίο να εμφανιστούν στο δημόσιο χρέος άμεσα, κάτι που σημαίνει ότι το χρέος θα αυξηθεί από το 161,9% του ΑΕΠ στο 167,5% το 2024. Επιπλέον, κάθε χρόνο θα προστίθεται 1,1 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται με την αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η οποία προκάλεσε ανησυχία από διάφορους φορείς. Μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται να αγνοεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ στα 8,6 δισ. ευρώ, παρά την αύξηση των τουριστικών εσόδων στα 10,95 δισ. ευρώ. Η πτώση των ελληνικών εξαγωγών αγαθών κατά 1,3% και η αύξηση των εισαγωγών κατά 4,1% δείχνουν την αδυναμία της ελληνικής παραγωγής.

Η επιδείνωση αυτή δεν είναι καινούργια, καθώς είχαν σημειωθεί πτώσεις 8,75% στις εξαγωγές το 2023, συμβατές με τις προειδοποιήσεις των οικονομικών αναλυτών. Παρά την αύξηση του τουρισμού, η ελληνική οικονομία φαίνεται να εξακολουθεί να εξαρτάται από τον τουρισμό και τα ακίνητα, χωρίς να έχει προχωρήσει σε έναν πιο διαφοροποιημένο οικονομικό μοντέλο.

Πηγή: documentonews.gr