Η επιτακτική ανάγκη προστασίας των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές πρακτικές των servicers

Την ώρα που η κυβέρνηση σχεδίαζε μέτρα για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, οι συνθήκες για τους δανειολήπτες γίνονταν όλο και πιο δύσκολες. Ο Κωστής Χατζηδάκης και οι συνεργάτες του επεξεργάζονταν ένα τρίτο σχέδιο «Ηρακλής» με δημόσιες εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ, αλλά οι καταγγελίες για παράνομες πρακτικές από τους servicers αυξάνονταν δραματικά. Στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς εστίασε στην έλλειψη προστασίας των δανειοληπτών και στην ανάγκη αντιμετώπισης αυτού του σοβαρού ζητήματος.

Ωστόσο, η πιο έντονη αντίδραση ήρθε από έντεκα βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι τάχθηκαν κατά των κακών πρακτικών των servicers, αναγνωρίζοντας δημοσίως τα προβλήματα που προκύπτουν από τις καταχρηστικές τους πρακτικές και τη διαδικασία των πλειστηριασμών. Αυτοί οι βουλευτές, κάποιοι από τους οποίους είχαν υποστηρίξει τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, επισήμαναν ότι οι τράπεζες μπορεί να έχουν λύσει το πρόβλημα για τις ίδιες, αλλά όχι για τους δανειολήπτες, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

Πολλές καταγγελίες συνδέονται με τις πρακτικές των servicers, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση και δημιουργούν αυθαίρετα υπερβολικές δόσεις για δάνεια που είναι ήδη ρυθμισμένα. Οι δανειολήπτες βιώνουν σαδιστική ταλαιπωρία, καθώς οι συνεχείς πιέσεις και οι υπερβολές από τους servicers τους αφήνουν χωρίς προστασία. Κάτι που αναδείχθηκε από νομικούς κύκλους, καθώς οι διαδικασίες πλειστηριασμών τρέχουν με αναδρομική ισχύ, κλονίζοντας την κοινωνική συνοχή και οδηγώντας σε μαζικές καταγγελίες.

Είναι σαφής η ανάγκη αλλαγής στη νομοθεσία, ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας και των δικαιωμάτων των δανειοληπτών. Οι βουλευτές τόνισαν ότι οι υπάρχοντες κανόνες δεν καλύπτουν παρά μια ελάχιστη μερίδα των δανειοληπτών και οι υπόλοιποι παραμένουν εκτεθειμένοι, χωρίς καμία στήριξη από την πολιτεία.

Πηγή: documentonews.gr