Ακούμε ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει αλλαγές στον τρόπο παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης, ωστόσο τίποτα δεν αναφέρεται για τα επιπλέον ποσά που έχουν παρακρατηθεί, φέρνοντας σε άβολη θέση τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριες συντάξεις θα επωμιστούν 550 εκατ. ευρώ και οι επικουρικές 500 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το όριο για την υποχρέωση καταβολής εισφοράς ανέρχεται στα 1.400 ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί στα 1.600 ευρώ το 2025. Αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι η εισφορά αλληλεγγύης επηρεάζει σοβαρά τις αυξήσεις στις συντάξεις, παραβιάζοντας τις ισχύουσες ρυθμίσεις.
Η εισφορά αλληλεγγύης αποτελεί διπλό χτύπημα για τους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση επιβάλλει επίσημη φορολογία συνδυαζόμενη με έναν πρόσθετο φόρο (3% έως 14%) στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ, καθώς και (3% έως 10%) στις επικουρικές που ξεπερνούν τα 300 ευρώ. Όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε, με υποτιθέμενη κοινωνική ευαισθησία, τις αυξήσεις στις συντάξεις, γνώριζε πολύ καλά ότι πρόκειται για παγίδα για περίπου 550.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σημαντικές αυξήσεις στις υποχρεώσεις τους.
Τα έσοδα από την εισφορά αλληλεγγύης, όπως προκύπτει από τον λογαριασμό του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), αναμένονται να αυξηθούν δραματικά, με τις κύριες συντάξεις να εμφανίζουν αύξηση 122% μέχρι το 2023 σε σχέση με το 2019, ενώ για τις επικουρικές εκτιμάται μια αύξηση 567%. Αυτό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης, που δεν προχώρησαν στη σωστή θεσμοθέτηση και μη τιμαριθμοποίηση των κλιμάκων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, νομοθετώντας για αυξήσεις στις συντάξεις, αποτυγχάνει να αναδιαρθρώσει παράλληλα και τα κλιμάκια εισφοράς. Ειδικότερα, η αύξηση της εισφοράς για τους συνταξιούχους δεν ακολουθεί αναλογικά τις αναπροσαρμογές στις συντάξεις, καθιστώντας έτσι τις παροχές άσκοπες. Όσοι συνταξιούχοι υπερβούν το όριο των 1.400 ευρώ θα υποχρεωθούν να καταβάλουν αυξημένες εισφορές, ενώ οι κρατήσεις δεν φαίνεται να εναρμονίζονται με τις ειδικές ρυθμίσεις.
Η κατάσταση αυτή ήρθε στο φως και κατά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όπου δεν υπήρξε καμία αναφορά για την αναμενόμενη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι βλέπουν καθημερινά τις πολιτικές της κυβερνητικής διαχείρισης να επιβαρύνουν το εισόδημά τους, με την κυβέρνηση να ευχαριστεί όλους τους πολίτες για την υπομονή τους και να πανηγυρίζει για την ανάπτυξη που υποτίθεται ότι βιώνει η χώρα.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται για τους συνταξιούχους αποκαλύπτει όχι μόνο τις επικίνδυνες πολιτικές της τρέχουσας κυβέρνησης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι συστημικές διαρροές σε ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης δημιουργούν μια παραπλανητική εικόνα σχετικά με τις οικονομικές βελτιώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσες λύσεις, καταργώντας την εισφορά αλληλεγγύης και σταματώντας τις φοροεπιδρομές.
Πηγή: documentonews.gr