Η ψευδαίσθηση της ελληνικής οικονομικής υπεραπόδοσης και η σκληρή πραγματικότητα του πληθωρισμού

Κατά την ομιλία του στο ΕΒΕΑ, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε τις γνωστές απόψεις για την «υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας» και τόνισε την εκτίμηση του μεσοπρόθεσμου, η οποία προβλέπει μείωση του δημόσιου χρέους στο 133,4% μέχρι το 2028. Ωστόσο, ο οίκος Fitch, στην έκθεσή του την επόμενη ημέρα, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα επιβαρύνεται από πολύ υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, το οποίο ανέρχεται στο 161,9% και 119,8% του ΑΕΠ αντίστοιχα για το 2023. Ο Fitch συνεχίζει να παρακολουθεί την ταχεία μείωσή του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν και δεν επισημαίνει ότι αυτή προκύπτει κυρίως από την ανάπτυξη, αλλά από την ακόμη υψηλότερη αύξηση του πληθωρισμού, που «φουσκώνει» το ΑΕΠ.

Το τελευταίο δίμηνο η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι ανησυχητική. Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, και σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο ανέβηκε κατά 2,9%, έναντι 1,7% του μέσου όρου της ευρωζώνης. Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά είναι σοβαρές, με τα τρόφιμα να αυξάνονται κατά 3,2%, και οι τιμές της ενέργειας να ανέβουν κατά 11,35% για την ηλεκτρική ενέργεια, δημιουργώντας ένα τοπίο δύσκολης καθημερινότητας για τα νοικοκυριά.

Η δυσαρέσκεια των Ελλήνων καταναλωτών αποδεικνύεται μέσω πρόσφατης έρευνας της ΕΚΤ, όπου αναφέρεται ότι οι πολίτες αναμένουν αύξηση του πληθωρισμού κατά 10% τον επόμενο χρόνο. Αυτή η προσδοκία αντικατοπτρίζει την έλλειψη εμπιστοσύνης στην οικονομική κατάσταση, σε αντίθεση με τους καταναλωτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών που περιμένουν πολύ μικρότερες αυξήσεις.

Πέρα από τις προβλέψεις για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η ερευνά του ΙΟΒΕ τον Σεπτέμβριο καταγράφει μια κατάρρευση στην εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών, με τον δείκτη να καταγράφει -51,3 μονάδες, σε σύγκριση με -43,9 μονάδες τον Ιούλιο. Αυτή η κατάταξη καταδεικνύει ότι οι Έλληνες είναι οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη, αναμένοντας επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης για το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά την προσωπική οικονομική κατάσταση, το 67% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι υπέστησαν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση, ενώ μόλις το 2% ανέφερε οποιαδήποτε βελτίωση. Το 72% περιμένει μάλιστα επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας εντός του χρόνου. Αυτή η κατάσταση προφανώς προκαλεί σκεπτικισμό για τις κυβερνητικές πολιτικές και τους ισχυρισμούς περί ανάπτυξης.

Πηγή: documentonews.gr