Κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα το 2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2023, που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη χειρότερη θέση εντός της ΕΕ, με το 26,1% του πληθυσμού της να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον ένα στα τέσσερα άτομα υπήρξε θύμα κάποιου από τους τρεις παράγοντες: φτώχεια, σοβαρή υλική ή κοινωνική στέρηση και διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας.

Τα στοιχεία επισημαίνουν ότι σε εθνικό επίπεδο οι περιοχές όπου οι πολίτες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα το 2023 είναι η Πελοπόννησος (35,7%), η Δυτική Ελλάδα (35,2%), η Δυτική Μακεδονία (32,7%), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (31,9%) και το Βόρειο Αιγαίο (30,4%). Στην Αττική, το αντίστοιχο ποσοστό είναι σαφώς πιο χαμηλό, στο 22,7%.

Σε επίπεδο ΕΕ, περίπου 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι, που αντιπροσωπεύουν το 21,4% του πληθυσμού, κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Παρά την ελαφρά μείωση του ποσοστού αυτού σε σύγκριση με το 2022 (95,3 εκατομμύρια ή 22% του πληθυσμού), οι επιπτώσεις της φτώχειας παραμένουν ανησυχητικές.

Πιο συγκεκριμένα, τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου εντοπίζονται στη Ρουμανία (32%), τη Βουλγαρία (30%) και την Ισπανία (26,5%). Παράλληλα, παρατηρείται ότι οι άνθρωποι που διαβιούν στις πρωτεύουσες ορισμένων κρατών μελών είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό. Για παράδειγμα, στη Ρουμανία, το ποσοστό στην πρωτεύουσα Βουκουρέστι είναι μόλις 12,3% σε σύγκριση με το 32% σε εθνικό επίπεδο. Αντίθετα, στη Βιέννη το ποσοστό είναι υψηλότερο (29,5%) σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο (17,7%).

Στις υπερπόντιες περιοχές της Γαλλίας, επίσης στη νότια Ιταλία και σε αγροτικές περιοχές της Ρουμανίας καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, ενισχύοντας τον προβληματισμό σχετικά με την γεωγραφική διακύμανση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Πηγή: documentonews.gr