Μηχανισμοί και Παγίδες πίσω από τη Μείωση των Ασφαλιστικών Εισφορών

Το κυβερνητικό σύστημα επικεντρώνεται στην επικοινωνία και την παρουσίαση μιας νότας αισιοδοξίας, εστιάζοντας στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, με τον ισχυρισμό ότι αυτό θα προσφέρει ανάσα στην πραγματική οικονομία. Παρ’ όλα αυτά, οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι πραγματικά δεν θα δουν καμία σημαντική βελτίωση, καθώς μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις με πάνω από 20 μισθωτούς θα κερδίσουν πραγματικά από αυτή τη μείωση.

Μέσα από αυτή τη μείωση αναμένονται φορολογικά έσοδα ύψους 44 εκατ. ευρώ και αντί να ανακουφίσουν τους μισθωτούς, επιβαρύνουν τελικά τους εργαζόμενους, επιβεβαιώνοντας έτσι την επικρίσιμη διάθεση της κυβέρνησης να επωφεληθεί από την κατάσταση αυτή. Καθώς η αύξηση των μισθών προκύπτει από την αναθεωρημένη φορολογική πολιτική, στην πράξη οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα δουν ελάχιστη θετική επίδραση στους μισθούς τους, την ώρα που οι ανελαστικές δαπάνες συνεχίζουν να επιβαρύνουν το μηνιαίο τους εισόδημα.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, οι εργατικές και εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν κατά 0,5%. Ωστόσο, αυτή η υποτιθέμενη «αύξηση» ενδέχεται να εξανεμιστεί λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, όπως είναι η αύξηση τιμών στο ρεύμα και στα τρόφιμα. Οι αναγκαίες αυξήσεις που προσφέρουν, τελικά, φέρνουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στους μισθωτούς.

Η κατάσταση γίνεται πιο εμφανής αναλύοντας τους μεσαίους μισθούς, οι οποίοι δείχνουν ότι η «εκτόξευση» των εσόδων για το κράτος σχετίζεται άμεσα με την αύξηση της φορολόγησης, εξουθενώνοντας ουσιαστικά την οικονομική δυνατότητα των εργαζομένων. Η παρουσία των φορολογικών ροών προς το κράτος με την παράλληλη αύξηση του ΑΕΠ δεν μεταφράζεται σε πραγματική οικονομική ανάπτυξη για την πλειοψηφία των πολιτών.

Εν κατακλείδι, οι ρυθμίσεις αυτές στις ασφαλιστικές εισφορές δεν φαίνεται να προσφέρουν τις υποσχέσεις που προβάλλει η κυβέρνηση, καθώς οι μισθωτοί θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με την αυξανόμενη φορολογία. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι συνθήκες ζωής στην Ελλάδα, με βάση δείκτες της αγοραστικής δύναμης, δείχνουν διαρκή πίεση και ανακολουθία μεταξύ των ανακοινώσεων και της πραγματικότητας που βιώνουν οι πολίτες.

Πηγή: documentonews.gr