Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος παρουσίασε το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που λειτουργεί ως οδικός χάρτης για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας έως το 2050. Παρόλο που ο χάρτης έχει τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, προκαλεί ευρύτερο ενδιαφέρον καθώς προαναγγέλλει ότι οι τιμές ρεύματος στην Ελλάδα θα παραμείνουν υψηλές, και μάλιστα θα σημειώσουν επιπλέον αύξηση τα επόμενα 10-20 χρόνια.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ελλάδα προγραμματίζει να επενδύσει για να ενισχύσει την πράσινη ενέργεια, με στόχο την αύξηση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων κατά 430% και των ανεμογεννητριών κατά 250% μέχρι το 2050. Ωστόσο, η κατάργηση του λιγνίτη, που θα ολοκληρωθεί το 2030, συνοδεύεται από αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου (LNG) κατά 15%. Αυτές οι αλλαγές αναμένονται να οδηγήσουν σε αύξηση της ενεργειακής παραγωγής κατά 250% μέχρι το 2050.
Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, η χώρα θα χρειαστεί γιγάντιες επενδύσεις ύψους 436 δισεκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες θα πληρώσουν κυρίως οι ενεργειακές εταιρείες, αλλά τελικά το κόστος θα μεταφερθεί στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, που καλύπτουν τις υποδομές των δικτύων μεταφοράς ενέργειας, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι καταναλωτές θα επηρεαστούν θεαματικά.
Το νέο ΕΣΕΚ αντικατέστησε προηγούμενες στρατηγικές που θεωρούνταν αρκετά φιλόδοξες, προσδιορίζοντας την πλήρη κατάργηση του λιγνίτη 15 χρόνια νωρίτερα. Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για την ανάγκη αναθεώρησης της στρατηγικής, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει με το σχέδιο που βασίζεται κυρίως στο φυσικό αέριο, αγνοώντας τις συστάσεις να αξιοποιηθεί ο λιγνίτης ως μεταβατικό καύσιμο.
Φαίνεται λοιπόν ότι οι προοπτικές για τη μείωση των τιμών του ρεύματος είναι περιορισμένες, με τις χονδρεμπορικές τιμές να αναμένονται σε σταδιακή πτώση, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς. Γενικά, το σχέδιο προβλέπει ότι οι τιμές θα είναι υψηλότερες από τα επίπεδα του 2019 για πολλά χρόνια στο μέλλον. Επίσης, υπάρχει ανησυχία για το οικονομικό αποτέλεσμα των μεγάλων επενδύσεων και των εκτιμώμενων ζημιών που προκύπτουν από τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης.
Πηγή: documentonews.gr