Αλλαγές στον εκλογικό νόμο στην ατζέντα της κυβέρνησης μετά τις Ευρωεκλογές

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, έχει εκφράσει τη στήριξή του στην ενισχυμένη πλειοψηφία και επιθυμεί αυτοδύναμες κυβερνήσεις, απορρίπτοντας τις κυβερνήσεις συνεργασίας, με βάση τις εμπειρίες του από τις κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά – Βενιζέλου. Αυτή η δήλωση έθεσε νέα ερωτήματα σχετικά με την εκλογική νομοθεσία.

Στο Μαξίμου έχουν διεξαχθεί πολλές συζητήσεις μετά τις Ευρωεκλογές για πιθανές αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Κύριοι λόγοι γι’ αυτές τις συζητήσεις είναι η πολιτική φθορά της κυβέρνησης και η ανησυχία ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορέσει να πετύχει τα ποσοστά των προηγούμενων ετών. Παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού να επισημάνει ότι έχουμε «1000 μέρες καθαρού πολιτικού χρόνου» για να βελτιωθεί το κλίμα, οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις δεν φαίνονται εφικτές.

Δύο προτάσεις που εξετάζονται είναι να διασφαλιστεί η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος με ποσοστό κοντά στο 35% και να αυξηθεί το όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή από το 3% στο 5%. Ωστόσο, για να υλοποιηθούν αυτές οι αλλαγές, απαιτείται η ψήφος 200 βουλευτών, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο σε αυτήν τη συγκυρία. Αυτό σημαίνει ότι, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές, θα μπορούσε να προκύψουν διπλές εκλογές, όπως συνέβη το 2023.

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου», οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι οι προτάσεις του Άδωνη Γεωργιάδη ενδέχεται να λειτουργήσουν ως «δάκτυλος» για εκτενέστερες διαβουλεύσεις και σκέψεις για τη μελλοντική εκλογική διαδικασία.

Πηγή: documentonews.gr