Διοργανώθηκε ημερίδα από το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα που επικεντρώθηκε στην ακρίβεια, τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε σε μια γεμάτη αίθουσα στο Θέατρο Πειραιά για την καθολική ανάγκη αναστροφής της πορείας φτωχοποίησης της κοινωνίας και της οικονομίας που εξαρτάται αποκλειστικά από τον τουρισμό και το real estate.
Στην ομιλία του, αναφέρθηκε σε τέσσερις βασικούς τομείς παρεμβάσεων: την ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο, την αναδιανομή του πλούτου για δικαιοσύνη και υποστήριξη του κοινωνικού κράτους, την ανθεκτικότητα απέναντι γεωπολιτικούς κινδύνους και την ανάγκη ασφάλειας για τους πολίτες. Διερεύνησε το ρόλο ενός στρατηγικού και αναπτυξιακού κράτους που θα προτείνονται προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και ριζικές αλλαγές, αντί για το επιτελικό κράτος που προάγει πελατειακές σχέσεις και προστατεύει ολιγοπώλια.
Ο καταλυτικός ρόλος της δημόσιας διοίκησης είναι ζωτικής σημασίας, με την ανάγκη βαθιάς μεταρρύθμισης για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του κράτους. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία δημοσίων φορέων που θα μπορούν να διαχειριστούν κρίσιμες λειτουργίες, όπως η ενέργεια και οι υποδομές. Τόνισε ότι απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τις υποδομές, που θα σφυρηλατήσει τις προϋποθέσεις για οικονομικό μετασχηματισμό.
Η επένδυση σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και η πράσινη μετάβαση είναι επίσης απαραίτητη ώστε να επιτευχθούν μεσοπρόθεσμοι ρυθμοί ανάπτυξης. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός θεσμικού πλαισίου που θα πλαισιώνει την ανεξαρτησία και την ενίσχυση των αρχών, όπως η Αρχή Ανταγωνισμού. Η ανάγκη για έναν υγιή τραπεζικό τομέα που να στηρίζει την καινοτομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταδείχθηκε ως το κρίσιμο σημείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η αναγκαία σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα για την προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού και την ανατροπή των ανισοτήτων υπογραμμίστηκε ως προτεραιότητα. Η ανισοκατανομή του πλούτου μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω μιας δίκαιης φορολόγησης και μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος.
Η αντίθεση στο σημερινό πολιτικό πλαίσιο πρέπει να συνοδευτεί από κοινωνικές διεργασίες και κινητοποιήσεις που θα εκφράσουν και θα οργανώσουν τη συλλογική επιθυμία για αλλαγή. Όπως επεσήμανε, η πραγματική αλλαγή θα προέλθει από τη βάση και όχι από την κορυφή. Ως παράδειγμα ανέφερε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία, που προήλθε από κοινωνικές απαιτήσεις.
Τέλος, επανέλαβε ότι η χώρα χρειάζεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ αντίστοιχο εκείνων των εποχών Τρικούπη και Βενιζέλου για να μη μείνει πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης μέχρι το 2030 θα αποτελέσει κλειδί για τη μεταρρύθμιση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Πηγή: documentonews.gr