Πυκνές είναι οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 24 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί μια στρατηγική μυστικής διπλωματίας, με πολλά ερωτήματα να γεννώνται γύρω από τις προθέσεις και τα επόμενα βήματα.
Μια σημαντική αλλαγή είναι ότι για πρώτη φορά έπειτα από δύο δεκαετίες, ο διάλογος θα διεξαχθεί απευθείας από τους υπουργούς Εξωτερικών και όχι μέσω τεχνικών κλιμακίων. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, επιβεβαίωσε αυτή την αναβάθμιση, αναφέροντας ότι οι ηγέτες έδωσαν εντολή για διερεύνηση του εδάφους σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει προσδοκίες για το Ανώτατο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί των αρχών του 2025, με προϋπόθεση την τήρηση «τριών πυλώνων», που περιλαμβάνουν πολιτικό διάλογο και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα με δημοσιεύματα όπως αυτό του Reuters, ενδέχεται να οδηγήσουν σε ένα de facto μορατόριουμ για τις παραβιάσεις στη θάλασσα και στον αέρα.
Ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως, παρά τους 64 κύκλους διερευνητικών επαφών που έχουν προηγηθεί, η κατάσταση παρέμενε στάσιμη. Η νέα προσέγγιση στο διάλογο θα στηρίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το ζήτημα. Παράλληλα, οι δήλωσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με πιθανές υποχωρήσεις για την επίτευξη συμφωνιών δείχνουν την υπάρχουσα «γκρίζα» ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Από την πλευρά της Τουρκίας, ωστόσο, η στάση παραμένει πιο σαφής, όπως αποτυπώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», το οποίο επισημαίνει ότι οι κόκκινες γραμμές της Άγκυρας δεν έχουν αλλάξει. Η Τουρκία επιθυμεί μια συνολική λύση στις διαφορές, που να περιλαμβάνει ζητήματα όπως τον εναέριο χώρο και την αποστρατιωτικοποίηση ορισμένων νησιών.
Η κατάσταση αυτή αναμένεται να απασχολήσει όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας, ενώ οι διεργασίες γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δείχνουν ότι οι προκλήσεις θα είναι πολλές και περίπλοκες προκειμένου να οδηγηθούν σε μια συμφωνία.
Πηγή: documentonews.gr