Πολλά ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τα κριτήρια που ισχύουν για την αναγνώριση ενός σάιτ ως ενημερωτικού μέσου, ειδικά όταν παρατηρείται ότι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τη δημοσιογραφία, όπως πρώην στελέχη της πολεμικής αεροπορίας, αναλαμβάνουν τον ρόλο του fact checker. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί αμφιβολίες για την εγκυρότητα των ελέγχων που πραγματοποιούνται σε δημοσιογράφους με μακρά εμπειρία στον τομέα.
Σύμφωνα με πρόσφατες εγγραφές στην Ένωση Δημοσιογράφων ΕΣΗΕΜΘ, τρία πρόσωπα εργάζονται στο σάιτ Ellinika Hoaxes, το οποίο έχει γίνει αποδεκτό από τη γενική γραμματεία επικοινωνίας και ενημέρωσης ως μέσο ενημέρωσης. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες από δημοσιογράφους για τον ρόλο που διαδραματίζει αυτό το σάιτ, φαίνεται ότι συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς περιορισμούς.
Σε άμεση ερώτηση του documentonews.gr στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι υπάρχουν «συγκεκριμένα κριτήρια» τα οποία εφόσον πληρούνται, επιτρέπουν την εγγραφή στο μητρώο ηλεκτρονικού ή έντυπου τύπου. Ανέφερε, επίσης, ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από συγκεκριμένη υπηρεσία και ότι δεν είναι αρμοδιότητά του να γνωρίζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι, αν κάτι από αυτά παραβιάζει τη νομοθεσία, υπάρχει η δυνατότητα ένστασης από κάθε ενδιαφερόμενο.
Είναι σαφές ότι η ανάγκη για διαφάνεια και ποιοτικούς ελέγχους στον τομέα της πληροφορίας είναι επιτακτική, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ειδήσεις που φτάνουν στο κοινό προέρχονται από αξιόπιστες και εκπαιδευμένες πηγές. Πηγή: documentonews.gr