Εκτελεστική Αυτοκρατορία Πιτσιλή και η Σκιά των Διαφθορών στην ΑΑΔΕ

Ο Γιώργος Πιτσιλής μετατρέπεται σε κρίσιμο παράγοντα της φορολογίας και ανοίγει τον δρόμο για την πώληση των χρεών των φορολογουμένων σε ιδιωτικούς φορείς, με παρόμοιο τρόπο όπως συμβαίνει με τα «κόκκινα» δάνεια. Εδώ και καιρό, ο Γ. Πιτσιλής έχει καταστεί κυρίαρχος στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και φαίνεται να παραβιάζει συνταγματικούς κανόνες και νόμους, υλοποιώντας σχέδια που προκαλούν ζημιά στο κράτος και ενισχύουν τα κυκλώματα διαφθοράς. Στον πυρήνα των αμφισβητήσεων βρίσκεται η ικανότητά του να ασκεί δημόσια εξουσία, ενώ οι εφοριακοί εκφράζουν ανησυχίες για τη διαφάνεια και τη λειτουργία του οργανισμού.

Η ΑΑΔΕ έχει χαρακτηριστεί αδιαφανής, καθώς οι διαδικασίες της δεν τηρούν τους κανόνες διαφάνειας, με τα ερωτήματα των εφοριακών να ανακύπτουν ως αποδείξεις των σοβαρών προβλημάτων στον μηχανισμό συλλογής φόρων. Στο παρελθόν, ο Γ. Πιτσιλής είχε παρουσιαστεί ως πρίγκιπας της φορολογίας, αλλά με την αυξημένη δύναμη του και την υποστήριξη του Κωστή Χατζηδάκη, έχει εξελιχθεί σε «βασιλιά» της φορολογικής διοίκησης.

Ένας από τους πλέον επικριτικούς τομείς που υποδεικνύεται είναι η απόφαση να εγκατασταθούν εφοριακοί σε κτίρια όπως το Athens Heart Mall, τα οποία δεν είναι κατάλληλα για δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό αντιβαίνει σε κάθε έννοια χρηστής διοίκησης και αυξάνει, μάλιστα, το κόστος στέγασης. Η κατάσταση αυτή έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία των υπαλλήλων, οι οποίοι πολλές φορές εργάζονται σε υπόγεια γραφεία χωρίς φυσικό φωτισμό.

Αν και εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο Γ. Πιτσιλής φαίνεται να επιλέγει τη συγκάλυψη των σκανδάλων. Αντί να διατεθούν οι υποθέσεις στη δικαιοσύνη, προτιμά να διενεργεί πειθαρχικούς ελέγχους με αποτέλεσμα οι καταγγελίες να μένουν αναπάντητες και οι δράστες να συνεχίζουν την εκβιαστική τους δράση. Η στρατηγική του να επιλέγει πειθαρχικούς ελέγχους, αντί ενεργητικής συνεργασίας με τις αρχές, δημιουργεί σοβαρούς περιορισμούς στην αποδοτικότητα της ΑΑΔΕ.

Σημαντική είναι επίσης η προτεραιοποίηση των ελέγχων, που φαίνεται να επηρεάζεται από πολιτικά κίνητρα. Οι υπάλληλοι καταγγέλλουν ότι οι προτεραιότητες δεν ανταγωνίζονται το κοινό συμφέρον, με αποτέλεσμα ο χρόνος να χάνεται σε υποθέσεις που δεν οδηγούν σε απτές λύσεις.

Πηγή: documentonews.gr