Η Τυφλή Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία: Οι Προστατευόμενοι Μάρτυρες υπό Αμφισβήτηση

Η πρόσφατη προσθήκη 57 λέξεων στον Νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς για τη διαφάνεια και την ακεραιότητα της Δικαιοσύνης στη χώρα. Υπάρχει ανησυχία ότι αυτές οι ρυθμίσεις μπορεί να αποδειχθούν η αιτία να καταστραφούν υποθέσεις, όπως το σκάνδαλο Novartis, και αρκετές άλλες πιθανές υποθέσεις διαφθοράς στο μέλλον που ίσως να μην βγουν καν στο φως.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες, γνωστοί και ως «whistleblowers», είναι άτομα που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με ύποπτες δραστηριότητες, όπως δωροδοκίες και διαφθορά. Ο νόμος σκοπεύει να διασφαλίσει την ανωνυμία τους για να ενθαρρύνει την αποκάλυψη πληροφοριών που θα προστατεύσουν τη Δημοκρατία και την Έννομη Τάξη. Ωστόσο, στην πράξη, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι διαφορετική.

Σύμφωνα με το Reuters, η Novartis Hellas κατηγορείται ότι από το 2012 έως το 2015 δωροδοκούσε κρατικούς υπαλλήλους και νοσοκομεία στην Ελλάδα, διαπράττοντας παράτυπες ενέργειες. Ωστόσο, η εσωτερική έρευνα για πιθανές ευθύνες ανωτέρων σταμάτησε, με την αποδόμηση των μαρτύρων να υποστηρίζεται και από μέσα ενημέρωσης.

Η πρόσφατη ενέργεια του Γιώργου Φλωρίδη, που φαίνεται να απαξιώνει την προστασία των μαρτύρων αυτών, γίνεται σε μία περίοδο που πολιτικοί όπως οι Αντώνης Σαμαράς, Ανδρέας Λοβέρδος και Άδωνης Γεωργιάδης είχαν προαναγγείλει την εκδίκηση κατά των μαρτύρων, παρά την ύπαρξη αυστηρών νομικών μέτρων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπό την καθοδήγηση του Φλωρίδη, δείχνει να προχωρά σε μια άρση της ανωνυμίας των μαρτύρων, επηρεάζοντας κατάφωρα τους κανόνες της Δικαιοσύνης και αποστερώντας την αναγκαία προστασία που χρειάζονται οι μάρτυρες.

Αυτό ενέχει τον κίνδυνο αποτροπής άλλων μελλοντικών μαρτύρων από το να αποκαλύψουν παρανομίες, ενισχύοντας μια κουλτούρα φοβίας και σιωπής. Η παρέμβαση της κυβέρνησης στα θέματα της Δικαιοσύνης θέτει ερωτήματα σχετικά με την αυτόνομη λειτουργία των θεσμών και την αμφισβήτηση της διάκρισης των εξουσιών.

Πηγή: documentonews.gr