Οι Πολιτικές Προκλήσεις και οι Στρατηγικές Μετασχηματισμού υπό την Πίεση της Κοινωνικής Απογοήτευσης

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή πολιτική αποδυνάμωση καθώς η κοινωνική δυσαρέσκεια αυξάνεται λόγω της ακρίβειας, της φορολογικής πολιτικής που πλήττει τους μικρομεσαίους και της αυξανόμενης ανασφάλειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει μη μόνον δύο πρώην πρωθυπουργούς, αλλά και βουλευτές της ΝΔ που αμφισβητούν τις αποφάσεις του, καθώς και σημαντικά μέλη της ολιγαρχίας που έχουν αποστασιοποιηθεί από την κυβέρνηση.

Προκειμένου να ανασυγκροτήσει την κατάσταση, ο πρωθυπουργός εξετάζει σοβαρά την επάνοδο του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύει να κάνει κρίσιμες αλλαγές σε ηγετικά πόστα του κόμματος και της κυβέρνησης, καθώς είναι ευρέως παραδεκτό ότι η «γαλάζια μηχανή» έχει εισέλθει σε φάση αδράνειας, ιδίως μετά τις ευρωεκλογές. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα συντονισμού ανάμεσα στο Μαξίμου και την κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού προχωρούν σε προσωπικές στρατηγικές.

Ο καθοριστικός παράγοντας για τις αλλαγές είναι η εκλογή νέου προεδρικού προσώπου. Ο Μητσοτάκης εξετάζει επιλογές που δεν θα μπορούσε να αρνηθεί ούτε η σαμαρική πτέρυγα, όπως ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος έχει συζητηθεί εδώ και μήνες για το ανώτατο αξίωμα. Παράλληλα, υπάρχουν φημολογίες ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορούσε να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, αν και οι κύκλοι του Μαξίμου δεν πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί, καθώς κάτι τέτοιο θα τον περιθωριοποιήσει εντός του κόμματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει επανειλημμένα αποκλείσει το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου, όμως οι συζητήσεις γύρω από το θέμα είναι καθημερινές στα γαλάζια πηγαδάκια. Είναι κοινά παραδεκτό ότι η σημερινή κατάσταση καθιστά δύσκολη την εξασφάλιση αυτοδυναμίας για τη ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Άδωνης Γεωργιάδης άνοιξε τη συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου, αναφέροντας την πίστη του στις «αυτοδύναμες κυβερνήσεις».

Πηγή: documentonews.gr