Την έντονη ανησυχία και κινητοποίηση των κατοίκων έχει προκαλέσει η προγραμματισμένη εξορυκτική εκμετάλλευση αντιμονίου στην περιοχή μεταξύ των χωριών Κέραμος και Εγρηγόρος στη βόρεια Χίο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, μέσω ερώτησής του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζει τις σοβαρές επιπτώσεις που προειδοποιούνται για το περιβάλλον, τα υπόγεια ύδατα και τη δημόσια υγεία. Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η ευρύτερη περιοχή διαθέτει παρθένα φύση και ομορφιά, η οποία ενδέχεται να καταστραφεί με τη δημιουργία μιας μεγάλης βιομηχανικής ζώνης.
Η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, προγραμματίζουν να στηρίξουν τις επενδύσεις για την εκμετάλλευση αυτής της κρίσιμης πρώτης ύλης, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, επικεντρώνοντας αποκλειστικά στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, παρά τη σταμάτηση της εξόρυξης του αντιμονίου για δεκαετίες, έχουν εντοπιστεί υπολείμματα του μετάλλου στον υδροφόρο ορίζοντα, υποβαθμίζοντας περαιτέρω την ποιότητα του νερού της περιοχής, κάνοντάς το ακατάλληλο για κατανάλωση.
Η ανάπτυξη που προβάλλεται ως ανταγωνιστικό μέτρο για τους κατοίκους, φαίνεται να είναι μια οργανωμένη επιχείρηση εξαπάτησης, όπως φαίνεται από προηγούμενα παραδείγματα, όπως αυτά της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Χαλκιδική. Τα κονδύλια της ΕΕ φαίνεται να κατευθύνονται κυρίως προς την ενίσχυση των μεγάλων ομίλων και της κερδοφορίας τους, αντί να χρησιμοποιούνται για την επίλυση των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων και την αναβάθμιση των υποδομών στα νησιά, όπως η αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, οι παλαιωμένες υποδομές ύδρευσης και η βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης.
Με βάση αυτά, ο Κώστας Παπαδάκης υπέβαλε συγκεκριμένα ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη σχεδιαζόμενη εξόρυξη και τις διαδικασίες ελέγχου που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές μελέτες. Ρωτά πώς η Επιτροπή τοποθετείται στο γεγονός ότι η εξορυκτική δραστηριότητα πρόκειται να εκτυλιχθεί σε προστατευόμενη περιοχή τέτοιας φυσικής ομορφιάς και ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε οι μελέτες να μην εκπονούνται αποκλειστικά από τους ίδιους τους ομίλους, αλλά να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον.
Πηγή: documentonews.gr