Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφασή της να ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, στέλνοντας προειδοποιητική επιστολή, λόγω της λανθασμένης μεταφοράς της οδηγίας που αφορά την ενίσχυση του τεκμηρίου αθωότητας και του δικαιώματος παρουσίας του κατηγορουμένου στη δίκη. Έμφαση δίνεται στο τεκμήριο αθωότητας, καθότι οι δημόσιες αναφορές για την ενοχή ενός ατόμου είναι παράνομες, εφόσον δεν έχει αποδειχτεί η ενοχή του, κάτι που παρατηρείται συχνά στην Ελλάδα από πολιτικούς και ΜΜΕ.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα μέτρα που κοινοποιήθηκαν δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της οδηγίας, ιδίως όσον αφορά τις δημόσιες αναφορές ενοχής και τις διεξαγόμενες δίκες ερήμην. Η οδηγία προβλέπει ότι μια δίκη μπορεί να διεξαχθεί χωρίς την παρουσία του κατηγορουμένου, εφόσον αυτός έχει ενημερωθεί για τη δίκη και τις συνέπειες της απουσίας του ή εκπροσωπείται από δικηγόρο. Αν οι προϋποθέσεις αυτές δεν πληρούνται, έχει δικαίωμα σε νέα δίκη.
Άλλα πέντε κράτη μέλη έχουν λάβει προειδοποιητικές επιστολές για παραβίαση της ίδιας οδηγίας (Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σλοβενία, Σλοβακία, Σουηδία). Η Επιτροπή καλεί αυτά τα κράτη να διασφαλίσουν ότι οι κανόνες της ΕΕ (οδηγία 2016/343/ΕΕ) διαφυλάσσουν τα δικαιώματα των υπόπτων και των κατηγορουμένων, επιδιώκοντας τη δημιουργία κοινών ελάχιστων προτύπων για τη δίκαιη δίκη.
Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική αντίδραση, η Επιτροπή μπορεί να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη. Συγκεκριμένα, η οδηγία αναφέρει ότι οι δημόσιες αρχές πρέπει να αποφεύγουν να αναφέρουν έναν ύποπτο ή κατηγορούμενο ως ένοχο πριν αποδειχθεί η ενοχή του.
Πηγή: documentonews.gr